întâlnire la IBR pe tema revizuirii standardului de tastatură

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Gabriel Radic

întâlnire la IBR pe tema revizuirii standardului de tastatură

Mesaj de Gabriel Radic »

From: Gabriel Radic
To: Cristian Secară
Date: Fri, 21 Nov 2003 10:46:43 +0100
Subject: Re: TIC-Lobby: întâlnire la IBR pe tema revizuirii standardului de tastatură

Cristian Secară a scris:În ziua de marți 25 noiembrie 2003, ora 17.00, va avea loc o întâlnire de discuții - sper eu cu caracter final - pe tema revizuirii standardului de tastatură românească.
Bună Cristian,

Am recitit planul discuției, îți trimit comentariile mele, sper că vor fi de folos. M-am inspirat din amplasarea tastelor pe tastatura românească din Mac OS X pentru plasarea unor caractere speciale.
  • Ca idee generală, ar fi bine ca doar aranjamentul 2 să devină un standard. E mult mai logic și mai practic IMHO, iar standardele duble sunt o pacoste.
  • Aș grupa ghilimelele pe tastele paranteze, respectiv mai-mare/mai-mic. Astfel rămân grupate cu taste care dau o idee despre sensul de scriere. Aș mai adăuga o liniuță pe desenul tastelor pt. a sublinia poziția. Întrebare: nu cumva și ghilimelele apostrof au o formă diferită pentru deschidere și pentru închidere? Dacă e cazul, ar fi tot pe tastele paranteză.
  • Pentru amplasarea accentului ascuțit ´ (ca în é) cel mai indicat loc ar fi tasta care îi seamănă vizual, adică '" lângă Enter.
  • Caracterul ° l-aș plasa pe tasta 0.
  • Aș adăuga caracterul • care e folosit foarte des în tehnoredactare. În orice caz, mai des decât °.
  • Caracterul ≠ e la fel de des folosit ca și ±.
Cam astea ar fi părerile mele. Atașez și o ilustrație pentru ideile de mai sus.

Baftă și spor la treabă.

Imagine

--
Gabriel Radic - http://www.timbru.com
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

From: Cristian Secară
To: Gabriel Radic
Date: Fri, 21 Nov 2003 14:59:52 +0200
Subject: Re: TIC-Lobby: întâlnire la IBR pe tema revizuirii standardului de tastatură

Gabriel Radic a scris:Ca idee generală, ar fi bine ca doar aranjamentul 2 să devină un standard. E mult mai logic și mai practic IMHO, iar standardele duble sunt o pacoste.
Aici nu prea sunt de acord.
Motive:
  • azi există deja un standard, conceput pe baza realității de la noi, în care (1) majoritatea au tastaturi US English și (2) majoritatea știu de layout-ul din Windows
  • în general, caracterele folosite frecvent ale unei limbi sunt disponibile direct pe tastaturile acelei limbi (de ex. cea germană și chiar și cea franceză)
  • atât eu cât și alții care scriu frecvent cu diacritice, preferă să aibă tastele respective disponibile direct
  • problema majoră cu alternativa "tip Linux" cum îi zic eu, este generarea literelor mari, mai puțin a celor mici
  • da, standardele duale pot fi o pacoste, dar practica de 2 ani cu driverul meu de tastatură arată că utilizatorii sunt mulțumiți de variante și de faptul că au de unde să aleagă
În plus - tastaturile de Mac care sunt vândute în România au propriul layout, cu caractere românești disponibile direct. Vezi comentariile mele de la etapa 1.

Nu am idee dacă Mac-ul va modifica tastaturile în conformitate cu layout-ul oficial revizuit (oricum, Mac-ul, ca și Windows-ul, nu îl respectă nici pe cel actual).

La întâlnire va participa și un reprezentant al lumii Mac, domnul Sorin Paliga.

Acestea fiind spuse, recunosc că varianta trimisă cu ghilimelele pe paranteze drepte sună bine. O să iau în considerare amplasarea asta pentru aranjamentul 2.

Poate fi o problemă "psihologică": în standard se propune ca tastaturile fabricate pentru RO să fie pictate conform aranjamentului 1. În cazul ăsta, cine are în față o astfel de tastatură va vedea caracterele desenate pe capace și - chiar dacă se află în modul 2 - va vedea ce poate obține în zona aia cu AltGr (eu am acolo caracterele românești dublate față de cele "tip Linux").

În fine, mă mai gândesc. S-ar putea totuși să fie cam târziu.
Gabriel Radic a scris:Aș mai adăuga o liniuță pe desenul tastelor pt. a sublinia poziția.
Interesant și asta, dar mi-e să nu inducă în eroare - adică cineva să se aștepte ca liniuța aia să apară pe ecran și să nu înțeleagă de ce nu apare, sau invers - să îi fie teamă că apare și să evite să o folosească.
Gabriel Radic a scris:Întrebare: nu cumva și ghilimelele apostrof au o formă diferită pentru deschidere și pentru închidere? Dacă e cazul, ar fi tot pe tastele paranteză.
Dacă îmi aduc bine aminte, am pus întrebarea asta la întâlnirea trecută. Răspunsul comisiei a fost că în limba română nu se folosesc apostrofurile de tip deschis-închis, ci numai (rareori) apostrof și atât. Pentru astfel de cazuri s-a acceptat ideea ca asta să rămână în seama programului de procesare de text, deoarece nu vor exista situații în care programul să corecteze greșit.

Amintesc faptul că necesitatea ghilimelelor românești distincte pe tastatură a apărut dintr-o anomalie: în România, majoritatea pachetelor Office sunt în varianta engleză (americană, dar nu asta contează). Din cauza asta, ghilimelele sunt corectate în mod automat după modelul englez (66 sus / 99 sus). Pentru a combate această tendință, s-a preferat varianta ghilimelelor explicite din tastatură, lucru care are un dezavantaj: cine le va folosi în documente codate ISO-8859-2 le va vedea înlocuite de bizarerii, fără să înțeleagă de ce. Nu mai vorbesc de Yahoo Mail, care are codare US-ASCII.
Gabriel Radic a scris:Pentru amplasarea accentului ascuțit ´ (ca în é) cel mai indicat loc ar fi tasta care îi seamănă vizual, adică '" lângă Enter.
Pentru aranjamentul 2 da, cu condiția să renunț la dualitatea ă, â, î, ș și ț. La fel, o să mă mai gândesc.
Gabriel Radic a scris:Caracterul ° l-as plasa pe tasta 0.
Păi acolo și e.
Gabriel Radic a scris:Aș adăuga caracterul • care e folosit foarte des în tehnoredactare. În orice caz, mai des decât °.
Ok.
Gabriel Radic a scris:Caracterul ≠ e la fel de des folosit ca și ±.
Posibil. Nu te contrazic, dar e o problemă: nu se află inclus în pagina de codare CP-1250. Problema asta am avut-o cu Non-Breaking Hyphen și am renunțat la el, deși ar fi fost util (vezi punctul i de la etapa 3).

Știu că în Mac Romanian e inclus, dar...
Gabriel Radic a scris:Cam astea ar fi părerile mele. Atașez și o ilustrație pentru ideile de mai sus.
Mersi, o să le rumeg până marți.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns