RO Standard: pe drumul bun

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Sorin Paliga
membru
membru
Mesaje: 17
Membru din: 15 Octombrie 2003 19:31
Localitate: București
Contact:

RO Standard: pe drumul bun

Mesaj de Sorin Paliga »

Salutare,

1. Propunerile lui Cristi sunt, toate, OK. Asa cum stiu unii din acest forum, in primul rand gazda, parerile mele despre standardul romanesc, mai ales cu aplicare la MAC OS X (versiunile mai vechi nu mai intra in discutie, deoarece back compatibility cu MAC OS 7-9 ar complica inutil problemele) sunt unora cunoscute. Cele doua claviaturi (gratuite) ale mele pt MAC OS X, respectiv Romanian Standard+ si Romanian Academic respecta INTRU TOTUL propunerile existente, in plus permit, pe doua niveluri, (a) RO Standard+ accesarea caractererlor din limbile minoritatilor prin taste moarte (este imposibil sa fie accesate la nivel 1-2, deoarece TOATE aceste limbi au plasate caracterele specifice tot in partea dreapta a tastaturii), respectiv maghiara, sarba latin-croata, slovaca si turca; (b) Academic permite accesarea TUTUROR caracterelor cu diacritice definite ca 'Latin Extended' precum si CDM (combining diacritical marks), cu alte vorbe permite un acces relativ usor (evident, cu ceva exercitiu) pentru a reda toate transcrierile posibile ale dialectelor romanesti. NOTA IMPORTANTA. In MAC OS, este uzuala folosirea nivelurilor 1-6 pt caractere speciale; acest fapt nu incurca ABSOLUT DELOC pe utilizatorul standard, deoarece - pur si simplu - nu le va folosi. Cu aceasta raspund si la intrebarile privind 'complicarea tastaturii' (in unele cazuri) asa cum se discuta de Cristi in mesajul de pornire. (c) Claviatura Romanian Academic are si o versiune generica, botezata US Academic, bazata pe principiile lui U.S. Extended (MAC OS X, Apple default), dar care este mult mai ampla (practic completa) si, in plus, mult mai usor de tinut minte. De pe versiontracker.com au descarcat, pana ieri, 335 de utilizatori, nici unul n-are o parere despre US Academic. V-o spun eu, fara modestie: este mai buna decat orice alte tastatura similara (adica decat U.S. Extended, Apple default, alte OS-uri n-au asa ceva).
2. Timpul de discutii ar trebui sa fie cel putin o luna. Ma intreb daca in forum vor intra si academicienii, cum ar fi normal. Poate Cristi le trimite, in plic, propunerea. Altminteri, scrisoarea Inst. de Lingvistica mi se pare de bun simt, clara si simpla.
3. Eu nu renunt la Non-Breaking Hyphen (NBH), pe care l-am pus la nivelul zero pe tasta 'la vest de z' (prezenta pe TOATE tastaturile USB si cordless pe care le-am vazut in magazine). Faptul ca, deocamdata, multe aplicatii nu o suporta este o chestiune rezolvabila. Cateva aplicatii din MAC OS X au rezolvat chestiunea in cursul anului 2003; de asemenea OpenOffice Linux (doar ca OO 1.1 nu exporta corect NBH, pur si simplu 'sare' caracterul, desi il afiseaza corect, adica highlighted). Tehnica folosita in MAC OS X, sa zicem in Mellel (www.redlers.com) este simpla:
- aplicatia (Mellel, in cazul nostru, de asemenea acum TextEdit, ultima versiune) cauta NBH in font; daca il/o gaseste, o inregisteaza si o afiseaza.
- daca nu o/il gaseste, afiseaza hyphen-minus, dar inregistreaza codul pt NBH.
NOTA. Am testat necesitatea/non-necesitatea lui NBH. Rezultatul: prezenta lui NBH rezolva simplu si clar TOATE cazurile, foarte frecvente, de despartiri incorecte la cap de rand, mai ales din publicatiile cu multe coloane. Folosind NBH, se rezolva automat acest necaz.
PROPUNERE: Fara a fi 'mandatory', as propune prezenta lui NBH pe tasta la vest de z. ESTE SINGURUL LOC disponibil si nu incurca pe nimeni. Daca ar fi dupa mine, as face-o 'mandatory', deoarece, conform definitiei, romana are 'liniuta de unire' (= NBH) si 'liniuta de despartire' = cratima = hyphen (uzual, hyphen-minus). De vreme ce in MAC OS X problema a fost rezolvata, a fost rezolvata partial si in Linux, nu vad de ce n-ar fi rezolvabila si in Windows.
NOTA 2. Prezenta lui NBH, s/t cu virgula v. s/t cu sedila va complica, la inceput, motoarele de cautare, dar chestiunea este rezolvabila prin introducerea unor crterii de tipul 'search s/t with cedilla OR s/t with comma below', 'search hyphen-minus OR NBH' etc.
NOTA 3. Tendinta Unicode.org, asa cum apare din v. 4, este de a stopa introducerea de noi caractere din ariile 'Latin Extended', in schimb de a adauga noi semne in aria CDM. Deja, teoretic, se pot obtine TOATE combinatiile posibile de diacritice, inclusiv combinatii de oricate semne diacritice prin adaugare succesiva de CDM. De ex., s/t cu virgula se poate acum obtine si tastand s sau t, apoi virgula dedesubt, etc. Nu toate aplicatiile suporta acest lucru, dar le vor suporta obligatoriu. In MAC OS X, TextEdit, AbiWord si Nisus le suporta deja, in curand si Mellel.
4. Dat fiind ca exista diferente de standard intre platforme (nici claviatura US minimala nu este identica in Windows, MAC OS si Linux), este evident ca si pt romana vor fi diferente, nu insa pt caracterele minimale necesare. Vor fi diferente in plasarea tastelor moarte, in plasarea - la diverse niveluri - ale caracterelor speciale etc.
5. Am creat deja o clavitura standard minimala pt Linux, care reflecta aproape identic ROKey-ul lui Cristi. N-am pus-o inca la dispozitia utilizatorilor Linux, este inca in teste, dar este OK si aduce la un numitor comun RoKey Windows cu RO Linux.

Atat deocamdata, suntem pe drumul cel bun.

Sorin Paliga :D
Dan Matei

Revizuirea

Mesaj de Dan Matei »

Am bagat de seama ca si fontul Verdana (Win XP) expune corect ş şi Ş, i.e. cu virgula dedesupt.

Dan Matei
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Re: RO Standard: pe drumul bun

Mesaj de secarica »

Sorin Paliga a scris:[...]
2. Timpul de discutii ar trebui sa fie cel putin o luna.
Câțiva dintre membrii comisiei tehnice mi-au comunicat părerea lor, conform căreia intervalul de o lună ar fi optim.
Deci, o lună, până pe 19 mai 2004.
Sorin Paliga a scris:Ma intreb daca in forum vor intra si academicienii, cum ar fi normal. Poate Cristi le trimite, in plic, propunerea.
Nu voi face așa ceva.
Pot spune și eu: poate doamna Ioana Vintilă Rădulescu le va comunica colegilor dânsei faptul că pot să-și exprime opiniile pe această temă. Dar nu doresc să forțez lucrurile, cel puțin nu în modul ăsta.
Sorin Paliga a scris:3. Eu nu renunt la Non-Breaking Hyphen (NBH), [...]
Cred că voi reveni peste câteva zile la acest subiect.
Sorin Paliga a scris:NOTA 2. Prezenta lui NBH, s/t cu virgula v. s/t cu sedila va complica, la inceput, motoarele de cautare, dar chestiunea este rezolvabila prin introducerea unor crterii de tipul 'search s/t with cedilla OR s/t with comma below', 'search hyphen-minus OR NBH' etc.
În opinia mea, o asemenea opțiune ar duce la lehamite din partea utilizatorilor de a mai utiliza VREODATĂ diacriticele.
Sorin Paliga a scris:NOTA 3. Tendinta Unicode.org, asa cum apare din v. 4, este de a stopa introducerea de noi caractere din ariile 'Latin Extended', in schimb de a adauga noi semne in aria CDM. Deja, teoretic, [...]
Da, TEORETIC. Asta înseamnă că din punctul lor de vedere, orice caracter pământean sau nepământean poate fi descris prin coduri Unicode.

Practic însă, un caracter care nu poate fi descris printr-un singur cod Unicode este greu de manipulat. Tocmai ce am rejectat în standardul de tastatură standardul ISO/IEC 6937, care pentru a obține caractere cu accente face exact același lucru: combină coduri pe 8 biți (spre deosebire de Unicode, care pentru CDM combină coduri pe 16 biți - cel puțin în planul de bază).
Dan Matei a scris:Am bagat de seama ca si fontul Verdana (Win XP) expune corect ş şi Ş, i.e. cu virgula dedesupt.
Nu este același lucru.

Doresc să se facă o delimitare clară între codurile Unicode, pe de o parte, care sunt comune cu codurile UCS specificate de standardul ISO/IEC 10646-1 adoptat și de ASRO și glifele asociate fonturilor, pe de altă parte, care sunt create (în special) pe baza unor tabele concepute de compania Adobe (AGL - Adobe Glyph List - eventual Adobe Glyph List For New Fonts).

În primul caz, este vorba despre un standard; este recunoscut de statul român; se pot indica cifre, atât pentru a indica standardul, cât și pentru a indica un caracter.
În al doilea caz, este vorba despre o convenție; în afara celor care se ocupă cu fonturi, nu prea a auzit nimeni de AGL; fără o referință oficială, ce este AGL ? Nimic, în opinia mea.

Ca să revin, fontul Verdana conține doar caracterele ş și ţ descrise prin codurile Unicode 015E, 015F, 0163 și 0164, adică cele cu sedilă. Din punctul de vedere al standardelor, ele asta sunt: cu sedilă. Caracterele ș și ț descrise prin codurile Unicode 0218-021B, adică cele cu virgulă, nu sunt prezente în fontul Verdana (cel puțin până la versiunea 2.43).

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns