Una, alta...

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Bogdan Enache
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 25 Mai 2004 22:30

Una, alta...

Mesaj de Bogdan Enache »

Salutare.
Cred ca m-am trezit cam târziu acum, era bine dacă știam mai devreme de proiectul standardului. Văd că prea multă lume nu s-a implicat și asta nu e bine. Poate că nici nu au aflat până acum, ca mine.

Oricum, sunt niște chestii care nu-mi plac la standard, o să le enumăr aici.

i. În primul rând, amplasarea la « » respectiv { } zic eu că este o greșeală. Nu cred că este convenabil deloc să fie accesate cu AltGr+Shift. Știu, nu sunt folosite foarte des în mod normal. Dar totuși, eu pe tastatura românească stil QWERTZ pe care o am, { și } de exemplu sunt pe AltGr-B și AltGr-N, și stau destul de bine acolo. Nu ar fi o idee bună ca pe noul standard să fie amplasate ca AltGr-N pentru { respectiv AltGr-M pentru } ? În mod analog, « și » ar trebui puse pe K și L.

ii. ^ amplasat pe 6 folosește la ceva în limba română ? Până și în programare este folosit rar. Pe bune, dacă e definit deja ca tastă moartă tot pe 6, și accesibil prin AltGr-6+Sp, care este rostul ?! Mai bine era pusă ~ aici.

iii. Idem pentru $, ar trebui să fie pe AltGr-S. Este foarte rar folosit, chiar și în programare. De fapt ar fi un pic logic să fie pe AltGr-S. Și se eliberează un loc pentru altceva, de exemplu ± ?

iv. Care este rostul să mai apară ; și pe Ș ? Mai bine să rămână doar :.

Eu înțeleg acum că tastele sunt puse acolo în așa fel încât să îi ajute cu localizarea și pe cei ce or să folosească (vreodată) Programmers, dar nu cred că este o idee bună totuși. Știi tu, când încerci să prinzi doi iepuri... La fel și la general despre tot standardul, nu ar trebui definite două layout-uri, nu e o idee bună. Ar trebui făcut un layout și gata, decât două care să nu fie nici unul bun.

Oricum, asta e părerea mea personală. Eu am QWERTZ stil MS și mă înțeleg bine cu ea, vrând-nevrând, și fac și programare destulă, vrând-nevrând, și nu mi s-a părut chiar varză, odată ce m-am obișnuit. Însă layout-ul nou nu-mi place chiar deloc, și văd că problema apare din menținerea forțată a compatibilității cu layout-ul US pentru a facilita Programmers. Consider că asta e o idee foarte proastă.

Gândiți-vă un pic că totuși faceți un standard care să folosească unei țări și s-o reprezinte, și nu de azi pe mâine. Sau intenționați să faceți încă un standard care să dureze 2-3 ani ?
Bogdan Enache
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 25 Mai 2004 22:30

Mesaj de Bogdan Enache »

De asemenea, cred că standardul ar trebui să forțeze prezența tastei în plus, cea la dreapta de LShift. Cred că ar ajuta destul de mult să nu mai fie layout-ul așa de încărcat. Oricum, acea tastă deosebește tastaturile de tip US de cele de tip Euro, asta prin definiție.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Bogdan Enache a scris:Văd că prea multă lume nu s-a implicat și asta nu e bine. Poate că nici nu au aflat până acum, ca mine.
Cum am mai scris într-un într-un alt mesaj pe acest forum: intenția de revizuire a acestui standard a fost anunțată inițial pe o listă publică de discuții de profil IT (TIC-Lobby), ulterior și pe o listă de Linux. Au fost contactate direct persoane care, prin natura meseriei lor și/sau a locului de muncă și/sau a funcției pe care o au sau au avut-o la momentul respectiv, au un cuvânt de spus.

Am publicat un articol pe tema [revizuirii] standardului de tastatură în revista NetReport, numărul din luna mai 2003 (ultimul număr al revistei).

M-am consultat și cu utilizatori obișnuiți, pe forumurile de profil de la CHIP și SoftPedia. Membrii forumului CHIP au avut o atitudine pozitivă, constructivă, din direcția ambelor tabere (și MS Windows și Linux). Administratorii forumului SoftPedia au considerat subiectul ca fiind reclamă personală și au obstrucționat dezbaterea lui.

Mai mult decât atât nu am considerat necesar și nu consider necesar nici acum să fac tam-tam în jurul acestei chestiuni.
Bogdan Enache a scris:Oricum, sunt niște chestii care nu-mi plac la standard, o să le enumăr aici.
În principiu, eu îți dau dreptate într-o privință: layout-ul „à la Microsoft” ar fi fost mai bun în unele privințe, dacă ar fi prins. N-a fost însă să fie așa, problema lui majoră de la bun început fiind faptul că era QWERTZ și faptul că \ era greu de găsit (pe vremea când trebuia să specifici căi în MS-DOS). Asta a generat un cerc vicios (refuzul utilizării / lipsa cererii de tastaturi RO / lipsa fabricării de tastaturi RO), care s-a propagat până în ziua de azi.

Una peste alta, standardul din 1998 a avut în vedere realitatea și nu considerente despre ce este optim. Plecînd de la această realitate, s-a urmărit ca (1) amplasarea semnelor de pe rândul cu cifre să fie identică cu cea de pe o tastatură US English, iar (2) prin tastarea AltGr să poată fi accesate caracterele de pe o tastatură US English care în mod normal au fost înlocuite de caracterele specifice românești.

Eu am adus doar două amendamente la standardul din 1998, anume ghilimelele românești care erau mai greu de accesat și semnul : care era mai greu de accesat și care a trimis > pe nivelul trei; din motive de simetrie aceeași soartă a avut-o și ; respectiv <. În continuare a rămas o problemă cu ghilimelele standard ASCII; tot ce pot să spun este că eu le folosesc frecvent și nu mi se pare nici o problemă să tastez cu o singură mână AltGr+Shift+ș.

Trebuie avut în vedere un aspect foarte important: utilizatorul trebuie determinat să accepte layout-ul RO, nu să îl respingă. Până acum, semnele indică că acesta va fi acceptat.
Bogdan Enache a scris:i. În primul rând, amplasarea la « » respectiv { } zic eu că este o greșeală. [...] Nu ar fi o idee bună ca pe noul standard să fie amplasate ca AltGr-N pentru { respectiv AltGr-M pentru } ? În mod analog, « și » ar trebui puse pe K și L.
Nu știu, poate că ar fi. O să mă mai gândesc.

Nu știu cum se leagă cu conceptul simulării layout-ului US English când se tastează AltGr, de asemenea nu știu dacă mai este timp de comentarii în cadrul comisiei.
Bogdan Enache a scris:ii. ^ amplasat pe 6 folosește la ceva în limba română ? Până și în programare este folosit rar. Pe bune, dacă e definit deja ca tastă moartă tot pe 6, și accesibil prin AltGr-6+Sp, care este rostul ?! Mai bine era pusă ~ aici.
Într-o privință este corect ceea ce spui: nu e normal să existe și ca normal și ca dead key. Ăsta era un punct care urma să fie clarificat la întâlnirea care urmează a avea loc pentru baterea în cuie a standardului.

Din cauza punctului de plecare deja menționat, acela că nivelul doi de pe rândul cu cifre trebuie să fie identic cu layout-ul US English, nu cred că poate fi modificat pe nivelul doi. Cel mult ar putea fi lăsat pe Shift+6 doar ca dead key.

La fel, o să mă mai gândesc.
Bogdan Enache a scris:iii. Idem pentru $, ar trebui să fie pe AltGr-S. Este foarte rar folosit, chiar și în programare. De fapt ar fi un pic logic să fie pe AltGr-S. Și se eliberează un loc pentru altceva, de exemplu ± ?
Nu. $ este acolo și acolo va rămâne. Subiect închis.

±, dacă va fi acceptat, va fi pus pe AltGr+= (adică pe tasta unde se află și +). Spun „dacă”, pentru că la propunerea inițială de revizuire a fost introdus și după aia a fost scos, pe motiv că încarcă tastatura inutil. Parțial este adevărat, pentru că uneori este mai simplu să scrii +/- și să iasă ca atare, decât să scrii ± și să iasă un gândac (este cazul în care se folosește acest semn într-un mesaj trimis de pe Yahoo Mail, sau într-un mesaj de e-mail obișnuit codat ISO 8859-2). Eu însă am intenția de a-l re-propune, pentru că se încadrează în cerința standardului de tastatură, aceea de a fi compatibil cu standardul ISO 8859-16.

La fel și ©, pe AltGr+c.

AltGr+s ar fi fost necesar pentru ß, prezent în ISO 8859-16, dar problema lui este că intră în conflict cu ș-ul din layout-ul Programmers.
Bogdan Enache a scris:iv. Care este rostul să mai apară ; și pe Ș ? Mai bine să rămână doar :.
Repet: pentru conceptul AltGr+[semnele românești]=[semnele originale de pe US English].
Bogdan Enache a scris:Eu înțeleg acum că tastele sunt puse acolo în așa fel încât să îi ajute cu localizarea și pe cei ce or să folosească (vreodată) Programmers, dar nu cred că este o idee bună totuși.
Nu. Tastele sunt puse acolo exclusiv pentru utilizatorii de azi, care au în față o tastatură US English. Este o realitate, nu o preferință. Nu are legătură cu layout-ul Programmers.
Bogdan Enache a scris:La fel și la general despre tot standardul, nu ar trebui definite două layout-uri, nu e o idee bună. Ar trebui făcut un layout și gata, decât două care să nu fie nici unul bun.
Nu suntem nici primii și probabil nici ultimii care au definite mai multe layout-uri în standard. Germania are definite două standarde, unul pentru mașini de scris și altul pentru sisteme de prelucrare a textului. Acesta din urmă are vreo patru layout-uri, din care unul singur este implementat pe sistemele de operare.
Ideea de „Progarmmers” se folosește la cehi, polonezi și nu mai știu unde. Comunitatea Linux a îmbrățișat ideea în totalitate, acesta fiind layout-ul lor de facto pentru RO. În particular, eu știu că aproape nimeni care are pus layout-ul Programmers ca implicit în sistem nu se va chinui să scrie cu ă, â, î, ș, ț. Dar pentru a avea (și) acceptul lor pentru standard în ansamblu, asta e singura cale de urmat.
Bogdan Enache a scris:Oricum, asta e părerea mea personală. Eu am QWERTZ stil MS și mă înțeleg bine cu ea, vrând-nevrând, și fac și programare destulă, vrând-nevrând, și nu mi s-a părut chiar varză, odată ce m-am obișnuit. Însă layout-ul nou nu-mi place chiar deloc, și văd că problema apare din menținerea forțată a compatibilității cu layout-ul US pentru a facilita Programmers. Consider că asta e o idee foarte proastă.
Nu pentru a facilita Programmers, ci pentru a favoriza utilizatorii de azi, care au în față o tastatură US English. Iar cel vechi - dacă era așa de bun, de ce nu a prins ?

Pot să te consolez într-o singură privință: din motive de compatibilitate, Microsoft va păstra și layout-ul vechi.
Bogdan Enache a scris:Gândiți-vă un pic că totuși faceți un standard care să folosească unei țări și s-o reprezinte, și nu de azi pe mâine. Sau intenționați să faceți încă un standard care să dureze 2-3 ani ?
Standardul există din 1998. Eu n-am făcut decât să trasez niște linii directoare detaliate în etapa 1 a demersului cu standardul de tastatură, etapă inițiată în primăvara anului trecut și a cărei dezvoltare am detaliat-o la începutul acestui mesaj. În esență, eu am urmărit doar două lucruri: îmbunătățirea standardului din 1998 și forțarea respectării lui.

Iar pe ansamblu, scopul standardului este să folosească unei țări în care tendința culturală de comunicare este orientată spre engleză-americană. Nu este o preferință și personal mă enervează asta, pentru că este împinsă la extrem. Dar este o realitate pentru care eu văd ca soluție adaptarea și nu ignorarea.
Bogdan Enache a scris:De asemenea, cred că standardul ar trebui să forțeze prezența tastei în plus, cea la dreapta de LShift. Cred că ar ajuta destul de mult să nu mai fie layout-ul așa de încărcat. Oricum, acea tastă deosebește tastaturile de tip US de cele de tip Euro, asta prin definiție.
Acea tastă ar fi fost utilă, dar nu se poate pune pe ea ceva exclusiv. Adică trebuie să existe o alternativă și pentru cineva care are o tastatură US English cu 101/104 taste.

Domnul Sorin Paliga are o idee bună, dar neaplicabilă din câteva motive. Adică el propune prezența pe acea tastă a lui Non-Breaking Hyphen. Este un semn util limbii române, care a fost propus și ulterior respins din trei motive: majoritatea aplicațiilor eșuează în a-l folosi [corect], nu are simbol asociat în ISO 9995-7 (condiție obligatorie de compatibilitate a standardului de tastatură) și poate genera confuzii în bazele de date (argument discutabil).

Eu am pus acolo inițial < și >, la fel ca în layout-ul „à la Microsoft”, cu scopul de a folosi celor care programează HTML. Ulterior s-a dovedit că cei care programează HTML urăsc să aibă altceva decât US English, în cel mai bun caz acceptă cu inima îndoită layout-ul Programmers, de aceea am pus acolo \ și |, adică la fel ca în layout-ul US English. Scopul ar fi să vin în sprijinul celor de pe la firme, care trebuie să introducă adrese locale de calculatoare (de genul \\nume, sau \\172.16.6.100).

Dacă ai alte idei, spune.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Bogdan Enache
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 25 Mai 2004 22:30

Mesaj de Bogdan Enache »

Iar cel vechi - dacă era așa de bun, de ce nu a prins ?
Să știi că nu este chiar așa, cel puțin din câte îmi dau eu seama. Prin Constanța, nu au apărut tastaturile mai pe nicăieri, eu am avut noroc că am găsit una. Cunosc destule persoane cărora le-ar plăcea o tastatură românească după ce au văzut-o pe a mea. Pur și simplu până acum nu am întâlnit personal decât 2-3 persoane care să știe că așa ceva există. Și îți garantez că am vorbit cu câteva sute. Deci dacă s-ar fi găsit la magazin, te asigur că s-ar fi vândut. Poate nu rapid, așa cum probabil s-au așteptat patronii de la magazine, că doar nu schimbă omu' tastatura de pe o zi pe alta.
Totuși standardul vechi are niște taste puse neinspirat, dar m-am obișnuit. Nu e chiar atât de genial.

Acum să nu mă înțelegi greșit. E o idee bună noul standard, vă susțin, chiar dacă practic nu prea am cum. Altfel nu aș fi intrat în discuție.

Singura problemă pe care o văd eu este că dacă n-o să fie suport de pe la Guvern acest standard o să moară de aceeași boală ca și primul. O soluție ar fi impunerea lui în administrația publică, acte oficiale, și în mod special educație etc. Forțată, urâtă, dar asta este. Asta deoarece numărul celor aflați în puncte cheie, care din comoditate i-ar durea fix în cot, este prea mare.
Una peste alta, standardul din 1998 a avut în vedere realitatea și nu considerente despre ce este optim. Plecând de la această realitate, s-a urmărit ca (1) amplasarea semnelor de pe rândul cu cifre să fie identică cu cea de pe o tastatură US English, iar (2) ca prin tastarea AltGr să poată fi accesate caracterele de pe o tastatură US English care în mod normal au fost înlocuite de caracterele specifice românești.
Mda, mă prind mai greu. Inițial nu mi-am dat seama că vreți ca acest standard să fie aplicat peste actualele tastaturi US. Credeam că plecați de la premiza ca fiecare își va lua propria tastatură, conformă noului standard, și va instala driveru care trebuie. Dacă vreți însă ca lumea să poată folosi vechile tastaturi US, dar cu driver românesc, se schimbă situația. Și adaptarea va fi mai ușoară.

În aceste condiții, nu prea mai am ce să zic referitor la amplasarea tastelor.

Cât despre codarea pe 8 biți și paginile aferente, n-ar trebui să o considerați ca prioritate. Programele Unicode sunt din ce în ce mai multe în Windows, iar DOS-ul e mort de mult. Până și Linux-ul în consolă cu framebuffer suportă UTF8, deci subiectul ăsta o să devină destul de curând istorie antică.
Pot să te consolez într-o singură privință: din motive de compatibilitate, Microsoft va păstra și layout-ul vechi.
Deja am eu layout-ul meu :D
Ulterior s-a dovedit că cei care programează HTML urăsc să aibă altceva decât US English
Nu există așa ceva ca „programare HTML”. Dacă însă te referi la cei câțiva care scriu HTML în Notepad, atunci... problema lor. Și eu scriu HTML în Notepad, cu această tastatură, și nu am întâmpinat dificultăți, și nici alții. Fițe în schimb pot să fac destule dacă țin neapărat să nu scriu în română. Și pot să mă agăț de destule domenii, nu doar HTML/XML. Și atunci păstrăm layout-ul US și mai adăugăm 5-6 taste, facem o tastatură cu 110-111 taste și gata.
Scopul ar fi să vin în sprijinul celor de pe la firme, care trebuie să introducă adrese locale de calculatoare
Iar pe ansamblu, scopul standardului este să folosească unei țări în care tendința culturală de comunicare este orientată spre engleză-americană.
Chestiile astea mă lasă cu un gust cam amar. Sper că nu aveți de gând să faceți un standard modelat după cei 1000-2000 de „programatori HTML” sau cei câțiva care trebuie să bată în Start->Run adresele de rețea.

Și mai ales nu după cei care stau toată ziua pe Mirc, etc... Nu de alta, dar ultimii nu reprezintă mai mult de 5%, și în general prea au o atitudine de "mi se rupe mie de limba română și altele" ca să folosească vreodată româna. Cred că sunt destul de realist când zic asta.

Uite, asta am vrut să zic de la început cu :
Văd că prea multă lume nu s-a implicat și asta nu e bine.
Prea mi s-a părut de la început că au avut de-a face numai "computatoriști" și specialiști cu acest standard, și restul de 95% au cam fost lăsați pe dinafară. Mă îndoiesc că vreo secretară, vreun profesor de limba română a avut vreo opinie despre acest subiect. Nu de alta, dar nu obișnuiesc să frecventeze grupuri de discuții !!!

Gândiți-vă că în 90% din cazuri tastatura românească ar fi folosită pentru o simplă introducere de text, cu semnele de punctuație aferente, nu chestii care multora li s-ar părea exotice, ca programarea C++ etc.

Acum, asta este. Orice aș zice, inițiative voastră este lăudabilă. Sper să reușiți să impuneți standardul, dar o să aveți nevoie de ceva ajutor, nu glumă. Și mai ales, mediatizați standardul când o să fie adoptat. Că altfel o să moară la fel ca celelalte. Pentru că n-o să știe nimeni că există, iar patronii de magazine nu cred că o să o promoveze. Sau eventual, aplicați chestia cu Guvernul.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Bogdan Enache a scris:Singura problemă pe care o văd eu este că dacă n-o să fie suport de pe la Guvern acest standard o să moară de aceeași boală ca și primul. O soluție ar fi impunerea lui în administrația publică, acte oficiale, și în mod special educație etc.
Chestia cu guvernul este o altă problemă, legată de ș-ul și ț-ul cu virgulă. Că veni vorba, observ că funcționează ș-ul și ț-ul cu virgulă la textele scrise de tine - adică cu IE se văd ca pătrate goale. Dar las comentariile astea pe seama e-mailului direct.

În privința tastaturii, impunerea standardului se va face din partea Microsoft. Sunt însă două direcții de acțiune, dintre care una singură este rezolvată: versiunea viitoare a sistemului lor de operare va avea sigur acest standard inclus. Pe de altă parte, pachetele de tip „service pack” care vor mai fi scoase pentru versiunile existente, s-ar putea să nu conțină această corecție / adăugire. Aste este o problemă în curs de negociere.
Bogdan Enache a scris:Inițial nu mi-am dat seama că vreți ca acest standard să fie aplicat peste actualele tastaturi US. [...]
Ideea mea originală a fost că dacă utilizatorul [care are o tastatură US English] se trezește că Windows-ul lui are dintr-o dată alt layout pentru RO, să zică „hm, interesant” în loc de „băga-mi-aș picioarele” :)
Bogdan Enache a scris:Cât despre codarea pe 8 biți și paginile aferente, n-ar trebui să o considerați ca prioritate. Programele Unicode sunt din ce în ce mai multe în Windows, iar DOS-ul e mort de mult. Până și Linux-ul în consolă cu framebuffer suportă UTF8, deci subiectul ăsta o să devină destul de curând istorie antică.
Sună frumos, iar pe Linux și parțial pe Apple Mac este chiar adevărat.

Pe Windows însă, hm. Sistemul este ok, aplicațiile Microsoft sunt în general Unicode, dar restul aplicațiilor majore sunt varză. Adobe abia a început să adauge Central European (nu zic de Unicode), Corel merge chinuit cu Central European, în QuarkXPress trebuie să știi un artificiu cu registrele sistemului ca să poți să alegi fonturi cu sufix CE, AutoCAD 2000 nu este Unicode (nu știu încă cum este versiunea 2004) etc.

Aplicațiile scrise în Visual Basic sunt din start ne-Unicode. Am un prieten care folosește Borland Delphi și care nu cred că știe cum să producă aplicații Unicode.
Bogdan Enache a scris:
Ulterior s-a dovedit că cei care programează HTML urăsc să aibă altceva decăt US English
Nu există așa ceva ca „programare HTML”. Dacă însă te referi la cei câțiva care scriu HTML în Notepad, atunci... problema lor.
Aștept să fiu contrazis, dar eu aici nu sunt de aceeași părere. Am fost abonat o lungă perioadă la o listă de de discuții ale unor adevărați programatori de pagini de internet (generic), dispersați așa în linii mari prin USA, Anglia, Germania, Franța, Suedia. Concluzia pe care am desprins-o din ce spuneau ei acolo, a fost că cei cu adevărat pricepuți sunt cei care utilizează programe gen Macromedia Dreamweaver și care acolo stau și codează direct în panoul de cod HTML (adică nu în modul „vizual”). La asta m-am referit.
Bogdan Enache a scris:Și eu scriu HTML în Notepad, cu această tastatură, și nu am întâmpinat dificultăți, și nici alții.
Păi da, dar tu nu ai < și > pe tasta 102/105 de la stânga Y-ului ? Sau le preferi pe cele accesibile cu AltGr ? Sau altfel ?

În fine, asta a fost cândva, nu mai este de actualitate.
Bogdan Enache a scris:Chestiile astea mă lasă cu un gust cam amar. Sper că nu aveți de gând să faceți un standard modelat după cei 1000-2000 de „programatori HTML” sau cei câțiva care trebuie să bată în Start->Run adresele de rețea.
Nu direct, dar eu îi vizez și pe aceștia, din următorul raționament: adminii de pe la firme sunt în general niște puști versați în ale calculatoarelor și care în general urăsc scrierea cu diacritice. Tendința acestora este de a instala și păstra doar layout-ul care le permite lor să scrie \\ ușor, adică US English. Pentru ei este prea complicat să tasteze AltGr+â. Iar aceștia sunt în general cei care configurează sistemele din toată compania. O tastă dedicată semnului \ (și o tastatură pictată corespunzător, asta ca perspectivă de viitor) le va înlătura această tendință.

Din experiența proprie, constat că dorințele angajaților în fața adminilor nu contează de loc, tot ce uneori contează este dorința șefilor. Ori aceștia sunt în general ignoranți / nepricepuți în privința scrierii corecte în limba română.

Dar m-ar bucura să aud și alte propuneri despre ce s-ar putea pune pe tasta 102/105, în afara lui Non-Breaking Hyphen menționat în mesajul meu anterior.
Bogdan Enache a scris:Prea mi s-a părut de la început că au avut de-a face numai "computatoriști" și specialiști cu acest standard, și restul de 95% au cam fost lăsați pe dinafară. Mă îndoiesc că vreo secretară, vreun profesor de limba română a avut vreo opinie despre acest subiect.
Un standard (generic) este elaborat în general de un grup de specialiști, nu de plebe. Sigur că și părerea acesteia contează, dar nu doresc să scriu un articol în ziar și să aștept scrisori trimise din comunele patriei.

O experiență pozitivă am avut-o pe forumul revistei CHIP: contrar așteptărilor, cei mai mulți de acolo au fost încântați de ideea de a putea scrie ușor cu diacritice. Aceeași atitudine am întâlnit-o și pe forumul revistei XtremPC.

Părerea unei secretare, sau și mai corect a unei dactilografe, ar fi contat la elaborarea de la zero a unui layout în general. Cum însă caracterele românești sunt cam bătute în cuie, părerea acestora despre ce a mai rămas de stabilit ar fi fost ceva de genul „mda, nu știu ce să zic, cred că e bine”, sau în cel mai bun caz păreri izolate logistic față de alte criterii enumerate de mine aici sau altundeva.

Iar în privința profesorilor, zic și eu „nu știu ce să zic”. Eu am făcut eforturi considerabile să cooptez un membru al Institutului de Lingvistică al Academiei să participe la întâlnirile comitetului tehnic răspunzător de elaborarea standardului cu tastatura. A venit cu mare greutate, dar a venit și a fost util, deși a înțeles cu mare greutate care este problema cu virgula și sedila de sub ș și ț.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Bogdan Enache
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 25 Mai 2004 22:30

Mesaj de Bogdan Enache »

Ok, păi nu prea mai am ce zice.
Da, < și > le am pe tasta 105, și sincer nu prea am idee ce ar fi bine să fie pus acolo.

Spor în continuare !
Scrie un răspuns