imagine cu dispunearea tastatelor

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Gabriel Radic
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 15 Iunie 2004 16:37
Localitate: In străinătate
Contact:

imagine cu dispunearea tastatelor

Mesaj de Gabriel Radic »

Cristian,

aș vrea să creez o tastatură pentru Mac OS X utilizând noul standard. Există o referință clară, preferabil grafică, cu dispunerea tastelor și codurile corespunzătoare? Varianta de la _etapa 5_ nu e destul de clară.

Mulțumesc.
-- semnat, parafat, trimis.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Pe data de 17 iunie 2004 (adică peste două zile) are loc ultima întâlnire pe subiectul standardului revizuit. Având în vedere că rezultatul întâlnirii nu va fi făcut public instantaneu, trebuie să mai ai răbdare vreo trei-patru zile în total ca să afli ce și cum.

Reproduc mai jos tematica propusă pe e-mail membrilor participanți (adică membrii comitetului tehnic CT 210 „Seturi de caractere codate”; lista nu este exhaustivă și rămâne deschisă până la momentul întâlnirii efective):

· stabilirea metodei de inscripționare a tastelor funcții (control, alt, caps lock, etc.), mai precis discutarea unor porțiuni ale paragrafului 6.3
· cât de fericit aleasă este ordinea amplasării accentelor
· dacă este sau nu un lucru bun prezența accentului circumflex ȘI ca semn grafic distinct ȘI ca semn diacritic în regim de tastă moartă (pe tasta cifrei 6, nivelurile 2 și 3), sau să fie lăsat doar ca semn diacritic în regim de tastă moartă (și generabil și distinct prin tastarea accent + spațiu)
· dacă este sau nu cazul ca standardul să precizeze forma optimă a tastei Return (sau dacă este mai bine să fie lăsată în seama producătorilor de tastaturi)
· oportunitatea prezenței pe tastatură a semnelor auxiliare prezente în standardul ISO/IEC 8859-16, mai precis cele figurate cu gri deschis în tabelul 8, anexa C
· o modificare de detaliu cu privire la generarea din tastatură a caracterelor compuse din vocalele cu diacritice ă, â și î și accent ascuțit (voi detalia la momentul întâlnirii)
· discutarea unor aspecte mai degrabă cosmetice ale textului standardului
· punctele 1-8 de la pagina etapei 5 a jurnalului revizuirii standardului

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Gabriel Radic
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 15 Iunie 2004 16:37
Localitate: In străinătate
Contact:

Sugestii

Mesaj de Gabriel Radic »

NB: știu că remarcile mele vin cu întârziere, dar mai bine mai târziu...
secarica a scris:· stabilirea metodei de inscripționare a tastelor funcții (control, alt, caps lock, etc.)
- Caps Lock = Majuscule
- Tab = Tabulator
- Shift = Nivel (?)

Bănuiesc că astea erau cele simple... noroc bun cu celelalte :-)
· cât de fericit aleasă este ordinea amplasării accentelor
Prezența accentelor caron, sedilă și virguliță mi se pare inutilă. Cele ungurești ('', ¨, etc.) sunt binevenite, caracterele corespunzătoare nu se pot introduce direct.

Aș deplasa bulina pe tasta 8* și semnul de grad pe tasta 0). Sunt mult mai ușor de găsit din cauza asemănării vizuale. Așa sunt dispuse în Mac OS în toate tastaturile de când le știu, ar fi bine să ne inspirăm și să respectăm standardul.
· dacă este sau nu un lucru bun prezența accentului circumflex ŞI ca semn grafic distinct ŞI ca semn diacritic în regim de tastă moartă
Da, e foarte necesar. Tastele moarte, în special cele obscure, nu sunt folosite și sunt uitate repede. In plus, caracterul accent circumflex e folosit pentru a deschide consola text în toate jocurile care au așa ceva. E important să existe de sine stătător.
· punctele 1-8 de la pagina etapei 5 a jurnalului revizuirii standardului
O mare rugăminte a unui utilizator a versiunii programmers: Vă rog deplasați ghilimelele 99-jos şi 99-sus pe tastele [{ și }], respectiv. E mult mai logic și mai practic.
-- semnat, parafat, trimis.
Scrie un răspuns