ghilimelele sunt imposibil de utilizat

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Gabriel Radic
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 15 Iunie 2004 16:37
Localitate: In străinătate
Contact:

ghilimelele sunt imposibil de utilizat

Mesaj de Gabriel Radic »

Stiu ca e poate prea tarziu, dar trebuie sa o spun macar in al <del>11-lea</del> 12-lea ceas.

Am facut o tastatura romaneasca de incercare si am ajuns la concluzia ca ghilimelele românesti pozitionate pe tasta `~ sunt foarte greu de utilizat. Dupa parerea mea, e foarte important sa fie pe doua taste separate, eventual pe ,< si .>.
-- semnat, parafat, trimis.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Te referi la aranjamentul 2 (versiunea denumită în standard ca Romanian (Programmers)) ?

Dacă da, în discuția de ieri a fost ridicată problema asta (nu doar de mine) și am propus mutarea lor pe tastele [{ și ]}. În principiu s-a căzut de acord, cu rezerva că trebuie testat un pic înainte, pentru a fi siguri că nu apare o nouă problemă.

În privința aranjamentului 1 (versiunea denumită în standard ca Romanian, adică cea de bază) nu cunosc să existe nicio problemă.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Gabriel Radic
membru
membru
Mesaje: 7
Membru din: 15 Iunie 2004 16:37
Localitate: In străinătate
Contact:

cool :-)

Mesaj de Gabriel Radic »

Excelent!
-- semnat, parafat, trimis.
Sorin Paliga
membru
membru
Mesaje: 17
Membru din: 15 Octombrie 2003 19:31
Localitate: București
Contact:

standardul modificat

Mesaj de Sorin Paliga »

Asa cum arata acum, standardul nu aduce modificari greu de digerat, iar includerea limbii romane intr-un context mai amplu, central-european, confirma ceea ce spuneam la penultima intalnire, cand era vorba de folosirea limbii romane + maghiara: de ce numai cu maghiara? romana trebuie inclusa intr-o categorie coerenta mai larga, asa cum s-a si intamplat.
Tastele moarte s-au copiat, cred, din US Int'l Windows, care are si o varianta pt Linux, cred identica sau, oricum, nu foarte diferita. Cu exceptia altGr/Option-6 (circumflex), tastele moarte sunt complet diferite in MAC OS, unde - in plus - exista tastaturi care pot cuprinde TOATE tastele moarte posibile (cum este al meu Romanian Academic). In sine, o claviatura de romana pt MAC OS X nu pune nici un fel de problema, doar ca 'rupe' traditia tastelor moarte in MAC OS (care nu a fost niciodata similar cu Windows la capitolul taste moarte).
Regret doar ca standardul nu face recomandarea, rezolvabila in viitor, pt non-breaking hyphen, care ar rezolva miraculos toate necazurile limbii romane. Inteleg perfect ca nici Windows, nici Linux nu pot rezolva chestiunea la nivelul aplicatiilor; problema a fost total rezolvata in cateva aplicatii pt MAC OS X (nu in toate), unele uzuale, altele specializate (TextEdit, AbiWord, Mellel; nu am testat in MS Office 2004); nu a fost rezolvatain Adobe InDesign (cel putin in v. 2 nu era); nu stiu daca Xpress 6 a rezolvat-o. Daca totusi o va face, atunci NBH ar trebui pus pe tasta suplimentara la vest de z (absenta pe claviaturile ps/2, dar prezenta pe toate claviaturile usb si cordless).
Cristi Secara trebuie felicitat pt perseverenta cu care a dus la capat o munca teribil de migaloasa, ramane doar ca si Windows, MAC OS X si nenumaratele distributii Linux sa o puna in aplicare. Deocamdata, standardul (cel inca in vigoare) a fost folosit doar de Cristi in RoKey si de mine in Romanian Standard+ si Romanian Academic. Sunt chiar curios daca si cand MS windows, MAC OS X ori Linux le va implementa. Singura distributie Linux care are un sistem coerent de claviaturi nationale este SuSE 9 (de acum incolo se va scrie SUSE 9.1 si asa mai departe!), inclusiv pt romana si pt alte limbi.
Sorin
Scrie un răspuns