diacritice pe net

Dacă l-ați instalat și folosit
alecthy
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 02 Noiembrie 2007 12:20
Localitate: Bucuresti

diacritice pe net

Mesaj de alecthy »

mi-am propus urmatoarea tema: sa-mi fac singur pagina web pentru cabinetul meu, scrisa html chior dar... cu diacritice. nu sunt chiar habarnist in domeniul fonturilor (am tiparit vreo 20 de carti + reviste pina acum) dar am nevoie de o solutie simpla, astfel incit pagina mea sa fie afisata corect dpdv al diacriticelor de cit mai multe browsere pe cit mai multe OS-uri posibile
si un amanunt important - lucrez pe mac, si nu e d-ala cu intel ca sa-mi pun xp sau vista si sa fac probe cu IE
orice sfat este binevenit
multumesc
Alexandru
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Pentru a avea certitudinea că literele specific românești (ă, ș, ț; Ă, Ș, Ț) apar ca atare, cu diacriticele respective, pe orice calculator, indiferent de setările browserului, trebuie să folosiți următorul cod. Veți scrie

ÎN LOC DE:---------------->CODUL:
-----ă------------------------>ă
-----Ă------------------------>Ă
-----ș------------------------>ș
-----Ș------------------------>Ș
-----ț------------------------>ț
-----Ț------------------------>Ț

Î, î,  și â nu pun probleme, pot fi tastate direct și apar ca atare. (Codul lor este: î = î  Î = Π â = â  Â = Â. Atenție: din cod face parte și semnul "punct și virgulă").
alecthy
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 02 Noiembrie 2007 12:20
Localitate: Bucuresti

Mesaj de alecthy »

multumesc mult
Alexandru
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Mda. Merge și cu varianta cu &#blabla;, dar eu nu recomand, practic vorbind. Principalul dezavantaj este că dacă ai treabă direct în cod este îngrozitor de citit, iar dacă trebuie să cauți ceva tot direct în cod s-a terminat. În plus în varianta mai dinamică (forum sau email trimis prin interfața browserului) textul stocat sau trimis va fi la fel și se pot ivi tot felul de probleme.

De aici și o întrebare: cu ce vor fi scrise paginile concret ? (ce editor)

După părerea mea pagina trebuie declarată ca UTF-8 (<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=utf-8">) și după asta în principiu orice caracter scris direct va fi afișat corect pe orice sistem.

Totuși, nu automat adevărat: editorul trebuie să știe să manipuleze fișiere UTF-8 și trebuie să poată salva fără BOM (un identificator de trei octeți la începutul fișierului). Programele speciale pentru pagini html știu asta, dar pe Mac nu cunosc.

De asemenea, pentru cel puțin câteva luni de acum încolo (spre un an - doi) va trebui să folosești ş și ţ cu sedilă, care pe Mac nu sunt native. Scopul este compatibilitatea cu fonturile existente livrate cu sistemele Microsoft mai vechi (înainte de Windows Vista). Intră pe forumul de la http://www.macuser.ro în secțiunea .RO și caută și ia tastaturile lui Cattus Thraex (Sorin Paliga) care permit folosirea sedilei. Dacă SP3-ul pentru Windows XP va conține și actualizarea fonturilor (aici interesează Verdana), atunci problema asta se va scurta ca necesitate în timp, dar la ora actuală este o necunoscută.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Ei, aici lucrurile sînt mai complicate și mai puțin sigure, pentru că sînt implicate multe aspecte, la diferite nivele (document html...->...serverul care găzduiește pagina web...->...calculatorul pe care e afișat documentul), nu toate controlabile. Simpla declarare a paginii ca UTF‑8 printr‑un meta tag html poate fi suprascrisă fie de serverul care o găzduiește, fie de setările browserului care o afișează. Pentru detalii: Și o veste bună: browserele cam știu să randeze caracterele care lipsesc din fonturile instalate în sistem (în speță caracterele specific românești, recent introduse și în Windows - mai exact în fonturile care vin odată cu el).
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Dacă ții cu tot dinadinsul, orice lucru poate fi determinat să meargă prost. Vorbim aici totuși despre o medie și o tendință. Un server va forța codarea de capul lui doar dacă este prost configurat (plauzibil, ce-i drept). Tendința (mondial) este de arunca la coș codările pe 8 biți și a trece la Unicode. Valabil și în cazul aplicațiilor și în cazul internetului (cu o excepție notabilă, Yahoo Mail în varianta clasică, care trăiește încă în secolul trecut).

Iar la browsere, deși este corect ce spui, este valabil în cazul Mozilla Firefox și Opera, adică sub jumătate din browserele folosite de utilizatori. Cine este dispus să riște, măcar să o facă în cunoștință de cauză.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns