Probleme cu fonturi

Dacă l-ați instalat și folosit
tzohouse
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 22 Decembrie 2004 11:15
Localitate: Slob

Probleme cu fonturi

Mesaj de tzohouse »

SAlut!
Am si eu o problema legata de fonturile cu suport pentru diacriticele romanesti. Eu sunt tehnoredactor la un ziar si pana acum ceva vreme foloseam pe calculatorul meu Win98SE. Acum mi-am luat un alt calculator care are WinXP Home. Dupa ce terminam ziarul trebuie sa-l predau in format pdf. Chestia este ca eu folosesc aceleasi fonturi ca si inainte acum, pe calculatorul nou, insa atunci cand convertesc paginile in pdf caracterele cu diacritice imi apar aiurea. (stiti voi cum)
Intrebare: Ce are win98SE si nu are Winxp? Cum pot rezolva eu problema asta? Daca inainte pe sistemul cu win98 foloseam o gramada de fonturi acum ma vad nevoit sa fac ziarul numai cu vreo 4-5. Pe xp nici macar amaratul de Times New Roman CE nu mai merge.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Din câte știu, problema asta apare cu fonturile așa-zis „românizate”, la care caracterele românești au fost puse aiurea, pe locuri non-standard.

Windows 9x/ME folosește codări de pagină ANSI, pe 8 biți (maxim 224 caractere per codare particulară).
Pentru limba din categoria Central European (maghiară, română, etc.), codul de pagină este CP-1250.
Pentru limbile din categoria Western (franceză, germană, etc.), codul de pagină este CP-1252.
Suspectez că ai niște fonturi modificate de „cineva”, care a adăugat în mod greșit caracterele românești pe poziții din codul de pagină CP-1252, cod de pagină asociat limbilor din categoria Western.

Windows NT/2000/XP folosește codarea Unicode, pe 16 biți. Pentru aplicațiile vechi se face translația între codurile de pagină pe modelul vechi și codarea Unicode. Dacă fontul conține caracterele puse greșit, acum (pe WinXP) le vei vedea greșit.

Pentru exemplul dat (Times New Roman) nu este nevoie de nici un font special, fontul implicit Times New Roman care este disponibil după instalarea sistemului conține toate caracterele românești.

Concluzie: folosește fonturi corecte, nemodificate (de exemplu cele cu care vine sistemul), sau dacă este nevoie de un font anume care înainte mergea și acum nu, găsește pe cineva competent să corecteze respectivul font să fie corect dpdv al codării Unicode. Asta este starea de normalitate.
Eu știu că în tipografii este o varză totală cu fonturile, dar o perpetuare a situației actuale nu face decât să prelungească aberația.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns