unde pot găsi fonturi cu diacritice bune pentru tipar

Dacă l-ați instalat și folosit
dinu
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 10 Ianuarie 2005 13:58

unde pot găsi fonturi cu diacritice bune pentru tipar

Mesaj de dinu »

Bună!

Am și eu o nelămurire și mai ales am nevoie de ajutor în ceea ce privește fonturile cu diacritice. Vreau să editez o revistă și aș avea nevoie la machetare, făcută cu Page Maker, de niște fonturi care să aibă și diacritice. De pe site-urile marilor tipografii din Ro am înțeles că nu pot folosi fonturile ce vin odată cu sistemul de operare. Întrebarea mea ar fi legată de folosirea altor fonturi care să aibă diacritice și unde aș putea găsi asemenea fonturi. Menționez că revista va fi alb-negru.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Hm. Nu se pot folosi fonturile care vin odată cu sistemul de operare din ce cauză ? Nu poate aplicația sau nu poate tipografia ?

Dacă scrie că nu se pot folosi anumite fonturi, scrie și care alte fonturi se pot folosi ?
Prin „bun de tipar” se are în vedere conținutul fonturilor (prezența caracterelor cu diacritice), sau tipul fonturilor (TrueType, PostScript, OpenType) ?
Unde apare asta ? (poți să-mi dai un URL ca exemplu ?)

Este adevărat că există niște fonturi așa zis „românizate”, cu caracterele românești puse pe ici / pe colo cum i s-a părut lu' unu' mai convenabil și care nu sunt compatibile cu nimic decât cu ce se poartă în (unele) tipografii, din motive de utilaje antice și/sau tehnologii antice și/sau incompetență și/sau idioțenie.
Eu nu am așa ceva, iar dacă le găsesc pe undeva le șterg pur și simplu. Este o aberație pe care nu doresc să o susțin.

Starea de normalitate este ceea ce se cheamă fonturi compatibile Unicode. Caracterele se află amplasate pe poziții bine stabilite prin standarde internaționale, în așa fel ca orice aplicație din lumea asta să știe unde să le găsească.

În interiorul unui font, caracterele sunt grupate logic după zone de interes lingvistic sau tehnic. Pentru discuția de față (caractere care includ și diacriticele românești) setul de caractere potrivit este denumit în mod uzual Central European. Fonturi corecte, care să aibă inclus (și) setul de caractere Central European, nu sunt deosebit de răspândite în lume, dar alea care sunt, sunt suficiente pentru activitățile curente. În afară de cele care sunt incluse în sistemele de operare (MS Windows și/sau Mac OS, nu știu pe Linux), se mai pot găsi ocazional, cu bani, pe internet, sau pe CD-uri oficiale ale producătorilor de fonturi (Adobe, Bitstream, etc.).

Dar fonturi speciale pentru tipografiile românești, dacă despre asta este vorba, nu se pot găsi decât la tipografiile românești (sau la persoane care au tangență cu tipografiile respective), pentru că asta este o țigănie românească. Asemenea fonturi nu se fac nicăieri.

Am întâlnit la redacția revistei România Literară următoarea situație: cei de acolo (intern) foloseau niște fonturi aiurite, probabil cerute de tipografie; autorul unui articol scria documentul normal la el pe calculator (cu diacriticele standard), iar la redacție era unu' (sau unii) care făcea (sau făceau) în text conversia de la caracterele normale la cele potrivite pentru fonturile aiurite.

Mai este o problemă cu Adobe PageMaker, datorită faptului că este o aplicație depășită, care folosește niște principii scoase din uz. Problema are o soluție descrisă de mine aici, doar că, pentru a fi funcțională, trebuie aplicată în toate punctele de lucru unde se află instalat Adobe PageMaker și unde se procesează un document dat. Nimic complicat de altfel, dar trebuie să existe voință.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
dinu
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 10 Ianuarie 2005 13:58

Mesaj de dinu »

Bună Cristi!

Îți mulțumesc pentru răspunsul dat. E adevarat că poate nici eu nu am fost prea clar. După cum am spus intenționez să scot o revistă alb-negru cu coperta color și întâmpin dificultăți la lucrul cu fonturile. Nu este o revistă comercială și de aceea încerc să fac eu treaba asta chiar dacă nu am mai făcut nici odată așa ceva. Și așa am încercat să mă documentez de pe net și am accesat mai multe site-uri ale tipografiilor mari asta pentru că ele oferă date despre condițiile de primire a machetelor. Revista mea însă va trebui tipărită într-o tipografie mică ( avea circa 800 exemplare). Eu aș avea nevoie de un sfat în ceea ce privește cele mai optime condiții în care pot să prezint lucrarea la tipografie. Condițiile cerute de marile tipografii http://www.coprint.ro/conditii.htm sunt înfricoșătoare pentru mine. Poți să-mi dai un sfat în acest sens.

Mulțumesc!!!
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Informația referitoare la fonturi de pe situl menționat este destul de vagă. Cred, totuși, că afirmația „Este interzisa folosirea fonturilor sistem (care sunt livrate cu sistemul de operare)” se referă ad litteram la fonturile de sistem livrate cu sistemul de operare și nu la fonturi în general (de exemplu cele de tip TrueType) care se livrează cu sistemul de operare.

Pe de altă parte, știu din auzite că fonturile de tip TrueType nu sunt bune în mediul tipografic. Fonturile potrivite sunt cele PostScript (Type 1) și/sau cele OpenType. Așa, în lume, PS nu se mai fac, fiind înlocuite (treptat) de cele OT. Pe de altă parte însă, aplicațiile antice cu care se lucrează la noi împiedică folosirea fonturilor OT (adică aplicațiile nu știu de ele și nu le văd în sistem), așa că rămâne o singură soluție, folosirea fonturilor PS.

Cu fonturile PS este însă o altă poveste legată de codările de pagină și anume că deși un font PS poate conține mai multe caractere Unicode care pot fi grupate în diverse codări regionale (Central European, Western, etc.), nu se poate folosi decât o singură codare de pagină la un moment dat / cu un font dat. Pentru a scrie în limbile care fac parte din categoria Central European (maghiară, română, etc.), trebuie folosite fonturi PS care au sufixul CE (Courier CE, Helvetica CE, etc.). Care fonturi sunt greu de găsit.

Ca o concluzie:
  • folosește doar fonturi PostScript (Type 1), care au sufixul CE (soluția preferabilă); sistemul trebuie să fie configurat corect, cu tastatura românească în funcțiune (ori cea originală, ori a mea, nu contează)
  • eu am Helvetica CE, Palatino CE și Times CE, nu sunt sigur dar s-ar putea și Courier CE; cred că aș putea să ți le dau să le folosești
  • dacă trebuie anumite fonturi particulare (să zicem artistice), care nu există decât în format TTF, folosește-le așa și – admițând că le acceptă cei de la tipografie – așteaptă-te să nu iasă perfect în materialul final
  • dacă ești obligat să folosești fonturi TTF, încearcă măcar să fie din cele care – atunci când le vezi listate în Windows 2000 sau Windows XP – au pictograma de fișier cu un O înclinat, nu cele la care pictograma are două T-uri suprapuse; alea cu O-ul înclinat poartă semnătura producătorului și este de presupus că beneficiază de calitatea maximă pe care o pot avea fonturile TTF
  • fă rost de fonturile românizate cu care lucrează „alții” (cele românizate aiurea despre care pomeneam anterior), pentru a evita anumite bătăi de cap și a căpăta altele (soluție nerecomandată, dar uneori poate fi singura)
  • trimite documentele în format .pdf, prin generarea lor ca .ps și conversia la .pdf cu Acrobat Distiller (deci nu generate ca .pdf direct cu Acrobat Writer)
Or mai fi și alte aspecte de care trebuie ținut cont, dar nu le cunosc sau nu sunt conștient de necesitatea respectării lor.

Pentru situația recomandată, adică folosirea fonturilor PS cu scop strict tipografic, s-ar putea să fie mult de muncă dacă ai documente normale scrise și/sau trimise de pe calculatoare obișnuite și va trebui să faci substituția fonturilor. Nu știu care este procedura standard pentru asemenea situații.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
dinu
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 10 Ianuarie 2005 13:58

Mesaj de dinu »

Bună Cristi!

Îți mulțumesc din nou pentru lămuriri și ți-aș fi recunoscător dacă m-ai putea ajuta cu fonturile de care dispui. Adresa mea de mail este npdinu AT hotmail DOT com. O să țin cont de toate sugestiile tale și știu că îmi sunt de folos. Și programul tău merge super, dar e păcat că nu a apărut mai devreme. Dar nu e târziu nici acum și poate că vom reuși să folosim tastatura așa cum trebuie.
Masi

Mesaj de Masi »

Din cîte cunosc, în presa românescă fontul folosit este RoSwiss.
Avatar de utilizator
dumol
membru
membru
Mesaje: 11
Membru din: 04 Noiembrie 2004 12:40
Localitate: București
Contact:

Re: unde pot găsi fonturi cu diacritice bune pentru tipar

Mesaj de dumol »

dinu a scris:... Întrebarea mea ar fi legată de folosirea altor fonturi care să aibă diacritice și unde aș putea găsi asemenea fonturi. ...
Nu mă pricep la chestii sofisticate de tipărire, dar, dacă ajută pe cineva, un mic îndrumar despre fonturile de calitate cu diacritice românești disponibile gratuit pe net poate fi citit la http://diacritice.sourceforge.net/fonturi.html.
Scrie un răspuns