Diacritice în Android

vvmm
membru
membru

Diacritice în Android

Mesaj de vvmm »

Bună ziua!
Am un telefon cu Android și aparent diacriticele sunt afișate corect în File Manager sau în Office, dar în Music Player sau WinAmp sunt înlocuite cu cerculeț sau "a" mic în loc de "ș" sau "p" în loc de "ț", de asemenea, nici "ă" nu este cel normal, ci este cel cu tildă.
Cum pot rezolva această problemă?
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro

Mesaj de secarica »

Nu am nimic cu Android ca să testez, pot pune însă o întrebare pe lista diacritice.

Totuși nu îmi este clar contextul. Este vorba despre cum sunt afișate caracterele de la interfața programelor, sau cum sunt afișate numele fișierelor de muzică ?

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
vvmm
membru
membru

Mesaj de vvmm »

Este vorba despre numele fișierelor de muzică, inclusiv metadata. Problema se întâmplă numai la music player sau WinAmp. În alte programe (gen File Manager) este ok.
dorin
membru
membru

Re: Diacritice în Android

Mesaj de dorin »

Eu am observat că rareori, în SMS-urile pe care le primesc, diacriticele nu sînt afișate corect (de obicei sînt înlocuite cu „?”).

Nu înțeleg unde este problema (la mine sau la cel care mi le trimite) și care este soluția.

A se vedea imaginile atașate:

Exemple SMS:
exemple SMS
exemple SMS
Screenshot_20240817-195934_Messages.jpg (160.67 KiB) Vizualizat de 8621 ori

Versiuni software:
versiuni software
versiuni software
Screenshot_20240817-201029_Settings.jpg (123.19 KiB) Vizualizat de 8621 ori
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro

Mesaj de secarica »

Ar fi de aflat ce operatori de telefonie sunt implicați în schimbul de mesaje. Poți face un test cu tine însuți ca să zic așa, adică îți trimiți un mesaj de genul ăâîșț și vezi ce primești. Dacă este corect, ar trebui să însemne că atât telefonul propriu este configurat corect, cât și operatorul propriu este capabil de ce trebuie – caz în care ar mai fi de aflat și ce telefon folosește cel de la care primești mesaje chinuite.

La telefonul propriu ar fi de verificat la Mesaje > Setări Mesaje > Avansate > să fie dezactivat „Folosește caractere simple”, numai că asta are legătură cu trimiterea unui mesaj, nu cu primirea lui.

Nu mai știu cum se manifestă la telefoanele mai vechi non-Android și non-Symbian (la Symbian era corect oricum), aș putea face un test, dar nu sunt sigur acum dacă mai am alimentator la unul din ăsta și dacă am un adaptor de dimensiune de SIM.
dorin
membru
membru

Mesaj de dorin »

Am făcut testul cu mine însumi (operator: Digi) și e ok.

Din păcate nu am cum să aflu ce telefon și ce setări are acel vecin din blocul unde au locuit bunicii, eu locuiesc în altă parte și nu vreau să-l mai agit acum.

Pare că la mine setările sînt corecte și nu am ce face mai mult de atît pentru a decoda corect mesajele.

Totuși e remarcabil că omul se chinuie să scrie cu diacritice, dar din păcate rezultatul e nefericit (probabil nici nu e conștient de asta, sau poate la cei cu telefoane ca al lui e ok).

Oricum, sînt foarte puține persoanele de la care primesc mesaje din astea chinuite (din ce în ce mai puține). Dacă prind vreuna mai accesibilă o să mă uit la telefonul și setările ei și revin aici cu ce-am găsit.

Mulțumesc!
dorin
membru
membru

Mesaj de dorin »

Între timp am citit și articolul tău:

The SMS Discrimination

și altele.
Din păcate d-na Anne Bucher nu a înțeles ce ai vrut să spui (problema nu e la operatorii de rețele, ci la producătorii de telefoane).

Dar misterul s-a adîncit. Din tot ce am citit rezultă că atunci cînd compui un SMS și apare un caracter non GSM-7, automat codarea întregului mesaj se comută în UCS-2, deci nu prea ai tu (ca expeditor) cum să faci ceva greșit.

Cine vrea să vadă procesul se poate juca aici:

Messaging Segment Calculator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro

Mesaj de secarica »

Am întâlnit recent o situație similară, cu unele observații care însă nu conduc la mare lucru:
  • operatorul trimițător este posibil să fi fost DIGI (adică prefixul era sigur de DIGI, dar operatorul efectiv poate fi diferit în caz că numărul a fost portat)
  • â și î au devenit a și i
  • ă, ș și ț au fost înlocuite cu ?
Pare că la cineva undeva se folosește un program care știe doar de ISO/IEC 8859-1 (Western) și care doar în interiorul acelei pagini de codare se preocupă să convertească caracterele reprezentate pe 8 biți (cele cu accent, care se întâmplă să cuprindă și â și î) la cele reprezentate pe 7 biți (fie ASCII, fie setul de caractere GSM dacă or ști ce-i aia).

Singura confirmare posibilă ar fi dacă aș ști pe cineva cu abonament de DIGI să îl rog să îmi trimită un mesaj text de tip SMS cu scop de test (dar și asta ar folosi doar ca informație, adică la nimic practic).
dorin
membru
membru

Mesaj de dorin »

Operatorul poate fi verificat introducînd numărul pe portabilitate.ro (acolo se indică dacă numărul este portat și care este operatorul curent).
Am verificat pentru numărul de la care am primit mesajul cu problema. Este portat, operatorul inițial a fost Orange, operatorul curent este Digi.
Iar numărul meu este pe Digi (neportat).
Deci mesajul s-a transmis în interiorul Digi.
Am căutat și nu mai am în lista de mesaje nici un alt mesaj primit de la un număr Digi.

Am analizat și așa pare că s-a-ntîmplat și în mesajul primit de mine, ă/ș/ț au fost înlocuite cu ? iar î și â cu i respectiv a.

Am întîlnit și eu programe care știu să lucreze cu î și â, dar nu cu ă, ș și ț.

Am încercat acum un editor pdf care are problema asta.
- pe î și â le scrie corect
- pe ș și ț le înlocuiește cu ?
- pe ă îl înlocuiește cu ÿ
Scrie un răspuns