Cratima solidă

Dacă l-ați instalat și folosit
AdrianO

Cratima solidă

Mesaj de AdrianO »

Multe mulțumiri pentru acest driver atât de necesar! Pe vechiul meu sistem avusesem un soi de patch care se găsea la kappa.ro, și care permitea în esență cam același lucru, reconfigurarea tastaturii pentru română. Upgradându+mi sistemul la Windows XP am constatat cu regret ca patch-ul acela (care nu avea extensia DLL ci ceva gen KBD) nu mai funcționa, orice i-aș fi făcut.

În disperare de cauză, am încercat să intervin manual în kbdro.dll, însă firește, Windows sesiza imediat modificare și readucea fișierul la forma standard.

După multe căutări pe internet am dat de site-ul dvs și am fost încântat atât de soluția oferită, cât și de nivelul discuției. În calitate de filolog și literat, nu pot decât să apreciez remarcabilul dvs efort.

Aș mai adăuga că, în privința "cratimei solide" (sau cum să-i spunem stimabilului "hard hyphen"..?) utilitatea ei este neîndoielnică, fiindcă ar împiedica dizgrațioasa situație ce apare în mult publicații de la noi, aceea de rupere a cuvintelor scrise cu liniuță la capăt de rând. Eu practic de mai mulți ani o soluție paliativă in MS Word am creat un macro care face ca liniuța obișnuită să fie introdusă ca hard hyphen. Celor interesați le pot oferi soluție în detaliu.

Cu multe mulțumiri,

A.O.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

„Hard Hyphen” este denumită în mod oficial „Non-Breaking Hyphen” (prin „oficial” mă refer la consorțiul Unicode, principala autoritate în privința clasificării caracterelor pe plan mondial).

În limba română, traducerea cea mai potrivită ar fi „liniuță de unire” (prin contrast cu „liniuță de despărțire”).

A existat un moment în timp când driverul meu de tastatură genera acest caracter.
Printre altele mă ocup și de actualizarea standardului de tastatură românească, unde, la fel, a existat la un moment dat intenția de a introduce liniuța de unire pe tastatură.
Ideea a fost însă abandonată.

Motivele care au dus la abandonarea ideii:
  • generarea acestui caracter direct din tastatură eșuează în multe aplicații (dacă nu chiar majoritatea); cazurile cele mai notabile sunt aplicațiile de tehnoredactare de genul Adobe PageMaker sau QuarkXPress; în Microsoft Word apare un pătrat gol în loc de liniuță, deși ca funcție de nedespărțire e în regulă
  • funcția de copy & paste eșuează între multe aplicații, în special – dar nu exclusiv – între cele care nu știu de Unicode
  • nu există un simbol grafic asociat cu acest caracter (pentru inscripționarea tastaturii)
  • poate produce confuzii la căutare în text, atât în cadrul unui document static, cât și în baze de date; în particular, o căutare pe internet poate conduce la rezultate eronate
Motivul principal rămâne proasta funcționare în cadrul aplicațiilor (limitarea provine din aplicații, nu din sistemul de operare). Nu se poate pune oficial în circulație ceva care nu funcționează, sau să spui utilizatorului „vezi, dacă faci așa merge, dacă faci altfel nu mai merge” sau „dacă vrei să meargă, trebuie mai întâi să înveți despre Unicode și codările de pagină ca să înțelegi ce ai de făcut”.

În privința generării liniuței de unire în Microsoft Word, acolo există implicit un mod de a o genera: CTRL+SHIFT+- (adică liniuța banală). Rezultatul este mulțumitor pentru documentul respectiv în care se folosește. Problema este că prin copy & paste în orice altceva se transferă doar liniuța ca atare, fără proprietatea de nedespărțire. Dacă dau paste în propriul lui câmp de „Find and Replace”, apare spațiu în loc de liniuță (și caută ca atare); ca să caut trebuie să bat liniuță obișnuită, o va găsi în text, dar va găsi și orice altă liniuță din categoria celor obișnuite introduse eventual în text.

În concluzie, prezența acestui caracter pe tastatură nu ar rezolva problema „dizgrațioasă” cum o numiți în cadrul publicațiilor de la tarabă sau – din păcate – și a unora dintre cărțile cu pretenții.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns