Probleme in InDesign CS

Dacă l-ați instalat și folosit
Vizitator

Probleme in InDesign CS

Mesaj de Vizitator »

Salut,

Folosesc driverul de pe pagina ta.
Problema mea este urmatoarea:

- initial, in InDesign 1, la apasarea tastei [ , in modul RO, aparea caracterul ă. Pentru fonturile care nu il contineau, aparea caracterul a cu tilda deasupra - pe care il foloseam drept ă
- dupa ce am trecut la InDesign CS, daca fontul nu are litera ă românească, la apasarea tastei imi apare eroarea care apare atunci cind fontul nu are caracterul respectiv. Nu merge nici cu ALT-0227. Singurul mod de a introduce a-ul cu tilda este de a il genera cu ALT-0227 in notepad si pe urma cu copy-paste sa il introduc in InDesign.

Am vreo sansa sa repar treaba asta? Iar daca nu, pot sa remapez sa zicem tasta slash / cu acest fals ă? Daca da, care este codul din registry (Scancode Map=00 00... samd) pentru remap?

Multumesc, si sper ca ati inteles problema.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Re: Probleme in InDesign CS

Mesaj de secarica »

Guest a scris:- initial, in InDesign 1, la apasarea tastei [ , in modul RO, aparea caracterul ă. Pentru fonturile care nu il contineau, aparea caracterul a cu tilda deasupra - pe care il foloseam drept ă
La fel ca majoritatea aplicațiilor Adobe vechi, Adobe InDesign 1 era o aplicație care nu știa de Unicode. Pentru asemenea cazuri (dacă vorbim despre Win2000/WinXP), sistemul asociază codurile caracterelor trimise de taste (coduri care sunt Unicode) unor coduri pe 8 biți, organizate pe codări de pagină. Același cod pe 8 biți poate reprezenta un caracter diferit pentru codări de pagină diferite.
Limba engleză, germană, etc. intră la categoria codării de pagină Western. În această codare de pagină, codul E3 (227 zecimal) generează caracterul ã.
Limba maghiară, română, etc. intră la categoria codării de pagină Central European. În această codare de pagină, același cod E3 (227 zecimal) generează caracterul ă.

Probabil (nu am cum să verific), aplicația Adobe InDesign 1 nu știe de alt cod de pagină în afara lui Western (așa era și Adobe Photoshop până la versiunea 5.x). Într-o asemenea situație, este imposibil să generezi caracterul ă (ci doar caracterul ã).
Guest a scris:- dupa ce am trecut la InDesign CS, daca fontul nu are litera ă românească, la apasarea tastei imi apare eroarea care apare atunci cind fontul nu are caracterul respectiv.
Care eroare ? Un pătrat gol ?

Bănuiesc (nici aici nu am cum să verific) că Adobe InDesignCS este o aplicație făcută mai cu simț de răspundere, ori Unicode, ori care măcar știe și de alte codări de pagină, inclusiv Central European. Într-o asemenea situație, tastatura românească (indiferent care, a mea sau cea originală din Windows) va genera exclusiv caracterul ă. Dacă fontul nu îl conține, se va afișa un pătrat gol sau un spațiu fără nimic (de la caz la caz, în funcție de aplicație).
Guest a scris:Nu merge nici cu ALT-0227. Singurul mod de a introduce a-ul cu tilda este de a il genera cu ALT-0227 in notepad si pe urma cu copy-paste sa il introduc in InDesign.
Am vreo sansa sa repar treaba asta?
Eu văd o singură soluție și anume completarea fontului în discuție cu caracterele lipsă. Nu e prea complicat, dar cine face asta trebuie să aibă niște cunoștințe corecte despre Unicode și despre caracterele necesare limbii române (preferabil și povestea cu ș și ț cu virgulă dedesubt, nu cu sedilă). De cele mai multe ori, soluția de modificare a unui font încalcă termenii de licență specificați de producătorul fontului, însă tot ce pot să spun însă este că de practicat se practică.
Guest a scris:Iar daca nu, pot sa remapez sa zicem tasta slash / cu acest fals ă? Daca da, care este codul din registry (Scancode Map=00 00... samd) pentru remap?
Eu nu cunosc nici un mod de a substitui un caracter. Font, da, dar caracter, nu. O fi, dar nu cunosc. Nici nu mă interesează să aflu despre o asemenea substituție, deoarece este greșită principial: caracterul ã nu există în limba română. Ce motiv aș avea să știu eu cum să-l generez ?

Poți să-ți generezi singur un aranjament de tastatură, plecând de la zero sau de la orice aranjament existent în sistem, folosind programul Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC). Îți alegi o tastă căreia îi asociezi ce caracter ai chef. Dar după cum am mai spus, este greșit principial.

Simplă curiozitate - ce font(uri) ?

Cristi
Ultima oară modificat 02 Februarie 2005 18:54 de către secarica, modificat 1 dată în total.
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Vizitator

Thanks!!!

Mesaj de Vizitator »

Multumesc mult de sfat. Intr-adevar, programul afiseaza un spatiu gol. Nu stiam de programul de la Microsoft, il descarc acum si il incerc.

Si eu practic modificarea fonturilor - dar un pic altfel. Copiez literele s si t din fontul sursa si le pun intr-un font, al meu, in dreptul altor litere, cu virgulitele de rigoare pentru ş si ţ. Astfel imi fac un font care e plin de la A la Z de o gramada de ş-uri si ţ-uri pentru diverse fonturi. De lene, ă-ul nu il mai faceam, il foloseam pe cel cu tilda.

Oricum multumesc pentru driver, il folosesc de mult si peste tot! Bine ca te-ai gindit la treaba asta.
Vizitator

Mesaj de Vizitator »

Am uitat: in cazul de fata e vorba de Clarendon - dar nu e singurul. 99% din fonturile pe care le folosesc (majoritatea convertite de pe Mac) sint asa - am o bucurie maxima cind mai gasesc un font cu ş, ţ si ă :D
Vizitator

Mesaj de Vizitator »

Imi pare rau ca raspund in fluviu :D, o sa ma inregistrez ca sa pot edita.
Mi s-ar parea extrem de interesant - nu stiu daca e posibil - sa existe un program care sa iti genereze dinamic ă, ş si ţ pentru orice font, folosind caracterele a, s, t, virgula si paranteza din acelas font - si bineinteles o interventie din partea ta pentru a-i arata cum sa le plaseze. Poate e SF, dar ar elimina nebunia cu fontographer - deschizi, modifici, salvezi, reincarci fontul. Pacat ca m-am lasat de programare :D
nvt143
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 02 Februarie 2005 19:09

Mesaj de nvt143 »

Inca unul: am instalat MSKLC, am pus a cu tilda pe slash si am dat drumu' la treaba!

You rule!
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Anonymous a scris:Am uitat: in cazul de fata e vorba de Clarendon - dar nu e singurul.
Eu am Clarendon sub forma Clarendon (book și bold), Clarendon Condensed (bold) și Clarendon Extended (bold). Toate conțin subsetul Central European (cu ş și ţ cu sedilă). Provin de pe CD-ul unei imprimante HP. Poți să cauți cu Google clar45w.ttf, clar65w.ttf, clar67w.ttf și clar73w.ttf (la grămadă, sau mai degrabă pe rând).

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
nvt143
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 02 Februarie 2005 19:09

Mesaj de nvt143 »

le iau, multumesc. oricum treaba mi se intimpla, dupa cum am zis, pentru sute de fonturi... multe din ele foarte 'exotice'
Scrie un răspuns