Article available only in Romanian language
Acum vreo 21 de ani, Academia Română a reușit, după oarece chinuri de percepție, să precizeze în scris faptul că, în limba română, convenția oficială cu privire la forma ghilimelelor primare este de forma „99 jos” ... „99 sus”.
Astăzi, la distanța celor vreo 21 de ani, pe pagina de internet a Academiei Române, majoritatea perechii de închidere a ghilimelelor este, însă, la fel ca în limba germană, adică de forma „66 sus”.
Chiar și dacă ar fi fost doar așa, în general, și tot ar fi complet aiurea ca prezență pe paginile „... supremei instituții de cultură și știință a României ...”, dar anormalitatea asta a apărut inclusiv pe pagina care anunța o lansare de carte, și anume tocmai cartea care se vrea a fi de referință pentru limba română: Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație.
La data publicării prezentului articol, ghilimelele din titlul acelui anunț au fost deja corectate, chiar prompt aș zice, după o notificare din partea – deh – a mea, când le-am transmis ceva de genul – sper să nu vă deranjez, dar știți, în limba română, asta este altfel, detaliu precizat în anul 2003 în mod oficial chiar de către dumneavoastră în cazul în care habar n-aveați. Atâta că corectura (sic !) a fost efectuată doar în titlu, acolo find mai mare și mai vizibil; în rest, a rămas tot ca în limba germană, că acolo-i mai mic și nu se observă. Adicătelea, acolo poa’ să meargă și-așa.
De fapt, poate că așa devine chiar convenabil ca nu cumva să fie percepuți drept antioccidentali, tocmai acum, în perioada „... ascensiunii unor forțe politice antioccidentale, însoțită de spaimă, ...” (bau !), acesta fiind un „... moment dificil pentru România, ...”. Atât de dificil, încât deturnarea atenției cu bazaconii de genul celei cu scrierea corectă a limbii române ar fi – mai știi ? – de evitat.
Notă: citate scoase din context, da. Unul de-aici, iar altele de-aici.