Euro SignConținutul acestei pagini se referă la accesarea semnului € (Euro) în cadrul sistemului de operare Microsoft Windows™, folosind aranjamentele standardizate ale tastaturii românești.

 1. Cum se poate genera € de la tastatură ?
 2. Perfect. Dar funcționează pe orice sistem ?
 3. Informativ – semnul € prezent lângă cifra 5 pe unele tastaturi fizice

(i) Cum se poate genera € de la tastatură ?

Folosind oricare dintre aceste două metode:

Metoda 1

 • folosirea combinației de taste [AltGr]+E implementată în aranjamentele standardizate ale tastaturii românești, respectiv „Română (Standard)” și „Română (Programatori)”
  (AltGr = Alt din partea dreaptă)
  • avantaj: simplu de accesat; corespunde recomandărilor Comisiei Europene formulate cu ocazia integrării proiectului Euro
  • dezavantaj: trebuie ca sistemul să fie comutat pe tastatura românească în clipa respectivă (să figureze RO în zona de notificare) și se poate întâmpla să nu fie cazul; excepție face situația, mai rar întâlnită, în care la momentul respectiv este folosit un alt aranjament ce are deja implementat simbolul Euro – de exemplu cel pentru limba franceză sau germană, unde semnul Euro se obține în mod asemănător

Metoda 2

 • apăsarea tastei [Alt] și tastarea numărului 0128 pe blocul numeric
  • avantaj: funcționează independent de configurația tastaturii la momentul respectiv
  • dezavantaj: nepractic, mai ales pe o tastatură compactă, fără bloc numeric distinct; de asemenea, în anumite cazuri (de exemplu în Microsoft Word), o condiție suplimentară este ca [Numeral_Lock] să fie pe „ON”

(ii) Perfect. Dar funcționează pe orice sistem ?

În principiu, da.
Concret:

 • În cazul versiunilor Windows Vista, 7, 8, 8.1 și 10, sistemul este pregătit deja pentru toate scenariile care implică accesarea și afișarea semnului Euro.
 • În cazul versiunilor Windows 95, 98, ME, NT 4.0, 2000 și XP, pentru folosirea metodei 1 descrise la capitolul i. de mai sus este necesară instalarea prealabilă a driverului de tastatură românească standardizată corespunzător versiunii sistemului de operare respectiv.

În plus:

 • În cazul Windows 95 trebuie aplicat un petic (patch), deoarece sistemul nu are suport nativ pentru accesarea sau afișarea semnului Euro. Utilizatorii acestui sistem de operare trebuie să acceseze pagina de pe saitul web Microsoft dedicată suportului Euro pentru sistemul de operare Windows 95 și să descarce și să instaleze arhiva executabilă w95euro.exe (self-extract Win32 Cabinet, 2307920 octeți) .

Notă: fișierul este aplicabil versiunii în limba engleză a sistemului de operare.

 • În cazul Windows NT 4.0 trebuie aplicat un petic (patch), deoarece sistemul nu are suport nativ pentru accesarea sau afișarea semnului Euro. Service Pack 4 (sau altul mai nou) include însă suportul necesar pentru semnul Euro, astfel încât odată cu instalarea Service Pack-ului actualizarea este implicită. Dacă totuși dintr‑un motiv oarecare sistemului nu i-a fost aplicat un Service Pack, sau are instalat un Service Pack anterior versiunii 4, suportul necesar pentru semnul Euro se poate instala separat urmând pașii descriși în pagina de pe saitul web Microsoft dedicată acestei actualizări (KB182005) descărcând și instalând arhiva executabilă NT4_Euro.exe (self-extract Win32 Cabinet, 1410272 octeți) .

(iii) Informativ – semnul € prezent lângă cifra 5 pe unele tastaturi fizice

Mulți utilizatori au observat pe tastaturile lor fizice semnul € pe tasta cifrei 5, iar unii s-au întrebat, pe bună dreptate, ce este cu el acolo și cum poate fi accesat.

Răspuns scurt: din punctul „nostru” de vedere, prezența lui acolo este inutilă.

Răspuns lung: semnul € pe tasta cifrei 5 este o caracteristică a aranjamentului de caractere US English International. Acest aranjament este de fapt identic fizic cu cel clasic US English, căruia însă la nivel de sistem (Microsoft Windows, în principiu) i-au fost asociate câteva particularități funcționale bazate pe combinații de taste care implică tasta AltGr – combinații directe (AltGr + [ceva]) sau de tip „tastă moartă” (AltGr + [un accent valid] » se eliberează tastele » [ceva]). A fost mai degrabă un fel de speranță că posibilitățile astfel create ar putea fi utile utilizatorilor de limbi cu alfabet latin din lumea „occidentală”, fără comutări suplimentare de tastaturi. În această variantă, semnul Euro se poate obține prin combinația de taste AltGr+5, deoarece la data apariției semnului Euro combinația de taste AltGr+E din cadrul acestui aranjament era deja rezervată pentru generarea caracterului é.

Aranjamentul US English International nu reprezintă însă un standard în adevăratul sens al cuvântului (reprezintă doar o facilitate creată de Microsoft), iar pentru limba română este doar o complicație inutilă: cu acest aranjament nu poate fi generat niciunul din caracterele ă, ș sau ț, iar în cele mai multe situații apostroful sau ghilimelele unisex pot fi generate numai prin utilizarea suplimentară a tastei spațiu. Puteți afla mai multe despre caracterele generabile cu acest aranjament lecturând, de exemplu, pagina aceasta sau aceasta .

De ce există la noi asemenea tastaturi ? Simplu: din cauza prostiei importatorilor, care habar n-au de ce importă ce importă. Probabil că sufixul „International” (le) creează cumva o aură de importanță care îi determină să acționeze cu capul gol. Sper să îi dezamăgesc informându-i că varianta US English cu sufixul „International” ne este complet inutilă (prin comparație cu cea doar US English) și că de fapt ar fi mai benefic dacă ar cere de la producători tastaturi românești cu aranjamentul standardizat conform SR 13392:2004, chiar în ambele variante constructive ale aranjamentelor de caractere (adică aranjamentul primar , respectiv aranjamentul secundar ): de exemplu, cea în varianta aranjamentului secundar este foarte potrivită pentru cei dependenți de tastaturile nord‑americane ca primă opțiune – de fapt acel aranjament secundar pentru aceia a și fost creat. Deoarece mă aștept ca indicativul numeric menționat să nu le spună, probabil, nimic, le ofer și un indiciu: este vorba despre standardul național românesc SR 13392, revizuit în anul 2004, ale cărui specificații pot fi obținute de la ASRO contra unei sume modice. Ambele variante constructive de tastaturi standardizate pentru limba română ar fi de un real folos utilizatorilor în general, dar mai ales celor care sunt obligați să scrie corect tehnic limba română sau nume proprii în limbile minorităților etnice naționale care folosesc alfabetul latin.

Căutare

Fără comentarii

Nu am activat comentariile la niciun articol și pentru moment nici nu am de gând. Dacă chiar merită ceva a fi comentat, se poate folosi cu succes forumul de discuții.

Sus de tot